Tiskové zprávy

akce „DAMME“ - místo výkonu služby násilníkem

17. duben 2012
Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájila trestní stíhání dvou příslušníků Policie České republiky Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, Integrovaného operačního střediska Praha IV.
V době plánovaných služeb umožňoval policista v pozici nadřízeného svému podřízenému neoprávněně čerpat volno. Přestože policista do služby vůbec nechodil, jeho nadřízený do výkazu práce neodpracované služby zaváděl, a fiktivně tak vykazoval jeho přítomnost na pracovišti. Volno, na které policista neměl nárok, čerpal i takovým způsobem, že za měsíc neodpracoval ani jednu službu a služební příjem mu byl přesto vyplacen. V průběhu prověřování bylo také zjištěno, že další trestnou činnost (viz níže) policista nejméně v jednom případě spáchal v době, kdy byl dle výkazu práce ve službě.
Za toto jednání, kterého se po předchozí domluvě dopouštěli od měsíce prosince loňského roku do února letošního roku jsou policisté obviněni z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu podvodu.
Podřízený policista je navíc obviněn z přečinu porušování domovní svobody a přečinu ublížení na zdraví, kterého se dopustil tím, že v jednom případě za použití fyzické síly vnikl do bytu majitelky, a i přes její nesouhlas a naléhání odmítl odejít. Majitelku slovně urážel a byt opustil až po sdělení, že bude přivolána policie. V druhém případě policista na chodbě svého bytu fyzicky napadl jinou ženu, kdy po jeho úderu žena upadla na zem a on do ní kopal, čímž poškozené způsobil pohmoždění zad, mnohočetné podkožní výrony obou končetin, otřes mozku a další zranění.    V obou případech se jednalo o bývalé přítelkyně tohoto policisty.
Současně také policista zneužíval přístupu do informačních systémů a z policejních databází neoprávněně získával pro svou potřebu data svých příbuzných a přátel.
Ke stažení:
Download this file (akce DAMME.pdf)akce DAMME.pdf364 kB

kontakty

  • Telefon - 974 839 734
  • E-mail - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 
  • Datová schránka - ID: v7m7926

Informační servis

Pražský kriminalista a kriminalistka z Českých Budějovic měli neoprávněně lustrovat pro bývalého kolegu.

10. duben 2024

Příslušník policie měl obchodovat s anaboliky

1. březen 2024

Loupež na Karlovarsku

8. prosinec 2023

Policista měl obchodovat s udělováním zbrojních průkazů

23. listopad 2023

© 2021 Generální inspekce bezpečnostních sborů, všechna práva vyhrazena  |  Cookies  |  Prohlášení o přístupnosti  |  English

RSS feed